Servicii

Artroplastii de șold și de genunchi

Artroplastiile de șold și de genunchi sunt intervenții chirurgicale de protezare, prin care se înlocuiesc suprafețele articulare deteriorate cu implanturi artificiale, sub formă de proteze parțiale sau totale. Artroplastiile de șold și de genunchi înlătură durerile de la nivelul articulațiilor și redau proprietățile funcționale de mobilitate ale acestora, aducând îmbunătățiri majore în viețile pacienților de toate vârstele.

Dr. Horatiu Badiu

Ce este artroplastia de șold

Artroplastia de șold este o metodă chirurgicală de tratament, prin care se înlocuiește articulația coxo-femurală degenerată cu o proteză de șold (implant artificial). Artroplastia de șold este una dintre cele mai de succes intervenții chirurgicale ortopedice, cu un istoric ce datează din 1960.

Artroplastia de șold presupune crearea unei noi articulații – prin îndepărtarea capului femural afectat și înlocuirea acestuia cu un implant artificial, sub forma unei bile ceramice sau metalice. Partea deteriorată din femur va fi înlocuită cu o tijă metalică, care reprezintă coada protezei. Cartilajul articular degenerat de la nivelul (cavității) acetabulului este de asemenea îndepărtat și înlocuit cu o emisferă metalică sau plastica (cupa protezei).

Artroplastia de șold utilizează tehnici chirurgicale minim invazive, cu scopul unei recuperări mai rapide. Elementele protezei pot fi cimentate (fixate de os printr-un ciment medical) sau necimentate (neatașate cu ajutorul cimentului ortopedic). Scopul artroplastiei de șold este de a reduce durerea pacientului și de a remedia impotența funcțională a șoldului, redându-i mobilitatea funcțională prin implanturi durabile.

Artroscopie sold

Ce este artroplastia de genunchi

Artroplastia de genunchi este intervenția chirurgicală de protezare a articulației distruse a genunchiului, pentru îndepărtarea sau ameliorarea considerabilă a durerii și redobândirea funcționalității la acest nivel. Artroplastia de genunchi este totală în cazurile în care cartilajul articulației a suferit o distrugere majoră până la dispariție și este unicompartimentală (parțială) când este afectată doar o porțiune din articulație.

Artroplastia de genunchi este soluția chirurgicală de corecție a articulației deteriorate de diferitele stadii ale artrozei avansate – parțiale sau totale. Momentul în care pacientul se prezintă la medic este determinant pentru evoluția planului de tratament. Avantajul tratării stadiilor incipiente vizează salvarea elementelor sănătoase ale articulației (cartilaj articular, menisc sau ligamente) și înlocuirea celor distruse cu implanturi.

Artroplastia de genunchi parțială (unicompartimentală) implică îndepărtarea cartilajului distrus, precum și a osului care este afectat, și înlocuirea acestora cu implanturi metalice, între care se inserează implantul de polietilenă (un tip de plastic rezistent). Artroplastia de genunchi parțială este o intervenție minim invazivă, cu o recuperare mult mai ușoară și cu o funcționalitate ulterioară mai naturală, față de cea totală.

Artroscopie genunchi

Cauzele principale pentru artroplastiile de șold și de genunchi

  • Artroplastia (protezarea) de șold

Cauzele principale pentru artroplastiile de șold implică distrugerea ireversibilă a articulației coxofemurale pe fondul artrozei degenerative (coxartroză), artritei reumatoide, artritei juvenile, osteonecrozei (necrozarea osului) sau al unor sechele sau traumatisme directe – cum sunt fracturile, luxațiile sau alte patologii asociate. Când durerea pacientului este majoră și îi afectează bunul mers al vieții de zi cu zi, prin incapacitatea de a efectua anumite sarcini de bază, se va lua în considerare intervenția chirurgicală de protezare a șoldului.

Deteriorarea ireversibilă a articulației coxofemurale prezintă următoarea simptomatologie:

  • Impotența funcțională a articulației, manifestată prin incapacitatea pacientului de a funcționa normal;
  • Dureri moderate și severe de șold, atât în repaus, cât și la aplecare, ridicare și în timpul mersului;
  • Pierderea treptată a mobilității șoldului, chiar la sarcini simple și firești ca punerea încălțămintei;
  • Eșuarea tratamentului convențional în ameliorarea durerii și a rigidității șoldului.

În prima fază, tratamentul convențional (nechirurgical) pentru afectarea articulației coxofemurale implică tratamentul medicamentos cu analgezice și antiinflamatoare, infiltratii intraarticulare cu acid hialuronic sau plasma imbogatita, stimularea mobilității și stabilității șoldului prin ședințe de fizioterapie, dar și utilizarea unor mijloace de sprijin (baston, cârjă sau cadru de mers).

Vârsta peste 50 de ani este un factor de risc pentru deteriorarea articulației coxofemurale, însă și copiii pot necesita tratamente convenționale sau de protezare a șoldului, în special pe fondul artritei juvenile. Protezarea (artroplastia) de șold poate fi totală (primară) sau de revizie (înlocuirea protezei deteriorate).

Protezele de șold pot fi proteze cimentate (fixate de os cu ajutorul cimentului medical) – recomandate persoanelor vârstnice sau proteze necimentate (din metal, polietilenă sau ceramică) – cel mai des utilizate.

  • Artroplastia (protezarea) de genunchi

Artroplastia (protezarea) de genunchi remediază chirurgical integritatea și funcționalitatea suprafețelor articulare deteriorate ale femurului și ale tibiei, pentru reducerea durerii și redarea mobilității genunchiului. Când este afectată doar o porțiune articulară, intervenția de inserare a implanturilor va fi minim invazivă.

Cauzele degenerării articulației genunchiului – care duc la necesitatea intervenției chirurgicale de artroplastie (protezare parțială sau totală) de genunchi pot fi variate, de la gonartroză (artroza articulației genunchiului) la diferite forme de artrită, de la traumatisme directe la alte patologii asociate, ca obezitatea.

Prima opțiune de tratament pentru afectarea articulației genunchiului este tratamentul convențional (nechirurgical) cu antiinflamatoare, ședințe de fizioterapie și de kinetoterapie, controlul greutății corporale și al dietei sau infiltratii cu acid hialuronic si terapia PRP – Platelet Rich Plasma (infiltrațiile cu plasmă îmbogățită în trombocite).  

Când tratamentul convențional eșuează în ameliorarea simptomelor și calitatea vieții pacientului este afectată de dureri constante și de limitarea mobilității genunchiului, care îl împiedică să desfășoare activități uzuale, se decide interventie chirurgicala cu proteze cimentate sau necimentate. 

Investigații și diagnostic pentru artroplastii de șold și de genunchi

Diagnosticul pentru artroplastii de șold și de genunchi implică investigații clinice și paraclinice (imagistice):

  • Consultație: examen medical (cu examinarea mobilității și forței articulare) și anamneza (analiza istoricului medical, a circumstanțelor apariției simptomelor și a contraindicațiilor pentru operație);
  • Radiografia șoldului/genunchiului;
  • Examinare RMN sau CT de șold/genunchi (test de imagistică).

Procedura de pregătire preoperatorie include: analize de sânge, sumar de urină și urocultură, consult stomatologic, evaluare tegumentară, electrocardiogramă (consult cardiologic), radiografie pulmonară și controlul tratamentului medicamentos.

Recuperarea postoperatorie

Timpul de recuperare postoperatorie depinde de starea generală de sănătate a pacientului, de gradul de complexitate al intervenției chirurgicale, cât și de implicarea pacientului în a respecta indicațiile și recomandările medicale. Vor fi administrate antibiotice, anticoagulante, analgezice și antiinflamatoare.

Sunt recomandate exerciții de kinetoterapie – pentru redarea mobilității articulației, urmând ca revenirea la activitățile uzuale ale vieții sociale și profesionale să se poată realiza la 4-6 săptămâni postoperatorii. Este foarte important ca pacientul să respecte protocolul de recuperare recomandat după intervenție.

DR. HORATIU BADIU

Servicii

leziuni ligament incrucisat
icon med check

Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat

ruptura menisc
icon med check

Chirurgia meniscului prin sutură sau remodelare

leziuni cartilaj articular
icon med check

Chirurgia cartilajului articular

instabilitate multiligament
icon med check

Reconstrucții multiple ligamentare pentru instabilități articulare

Artroscopie umar
icon med check

Artroscopia umărului

luxatii recidivante umar
icon med check

Luxații recidivante

reinsertie coafa rotatorie
icon med check

Reinserții de coafă rotatorie

capsulita retractila
icon med check

Eliberare capsulită retractilă

Decompresie subacromială
icon med check

Decompresie subacromială

Artroscopia gleznei
icon med check

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară

Artroscopie genunchi
icon med check

Artroplastii de șold și genunchi

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)
icon med check

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)

Call Now Button