Servicii

Luxații recidivante de umăr

Prin luxații recidivante de umăr definim practic dislocarea repetată a articulației umărului, una dintre cele mai complexe articulații ale corpului nostru și cea mai mobilă. Cauzele pentru luxații recidivante de umăr pot fi traumatismele directe puternice (căzături, lovituri sau accidentări ale umărului), laxitatea ligamentară, suprasolicitarea repetată (prin activități profesionale sau sportive) și factorii genetici.

Tratamentele pentru luxații recidivante de umăr includ metode convenționale (nechirurgicale) cu programe de kinetoterapie și metode chirurgicale cu intervenții artroscopice de reparare a articulației lezate, în cazul tinerilor și sportivilor, dar și în cazul stadiilor avansate cu durere și slăbiciune continuă a umărului. Tehnica chirurgicală artroscopică este minim invazivă, indicată în cazul luxațiilor de umăr repetitive.

Dr. Horatiu Badiu

Ce înțelegem prin luxații de umăr

Luxația de umăr se produce în momentul în care capul humerusului nu mai este fixat și centrat în cavitatea glenoidă. Umărul este format din trei oase – humerusul (osul brațului), scapula (osul umărului/omoplatul) și clavicula. Mobilitatea crescută a articulației umărului pentru mișcări ample și complexe este asociată cu un grad scăzut de stabilitate, capul humeral fiind susținut de un întreg sistem de ligamente, tendoane și mușchi.

După localizare, luxațiile de umăr se împart în patru tipuri: anterioare, posterioare, superioare și inferioare. După complexitate – luxații de umăr simple și luxații de umăr mixte. Clasificarea luxațiilor de umăr implică și proporția de dislocare, astfel: luxații de umăr parțiale (dislocare incompletă numită și subluxație, în care încă există contact între capul humeral și cavitatea glenoidă) și luxații de umăr totale.

luxatii recidivante umar

Cauzele principale pentru luxații recidivante de umăr

Cauzele principale pentru luxații recidivante de umăr sunt corelate cu următorii factori de risc:

  • Luxația inițială posttraumatică în urma unor traumatisme directe puternice ale umărului (lovituri, căzături sau accidentări);
  • Suprasolicitare în timp a articulației umărului, prin activități profesionale sau sportive;
  • Tulburări congenitale ale umărului instabil – moștenite genetic (antecedente familiale);
  • Hiperlaxitate ligamentară, respectiv mobilitatea anormală a umărului în articulație (după luxații repetitive sau pe fondul factorilor genetici).

Care sunt simptomele pentru luxația de umăr?

Luxația de umăr prezintă următoarea simptomatologie:

  • Durere intensă de umăr, asociată cu o senzație de pocnet în articulație (cracment);
  • Deformare articulară, tumefierea (umflarea) și învinețirea accentuată a umărului;
  • Schimbarea aspectului umărului cu o poziție specifică de ”umăr umil”;
  • Paralizia și imobilitatea umărului (imposibilitatea de mișcare a articulației);
  • Durere acută sau difuză (la palpare);
  • Apariția complicațiilor pentru luxații recidivante de umăr: durere recurentă, hiperlaxitate ligamentară, instabilitate și rigiditate a umărului, cu compromiterea graduală sau spontană a articulației.

Investigații și diagnostic luxații recidivante de umăr

Diagnosticul pentru luxații recidivante de umăr implică investigații clinice și paraclinice (imagistice):

  • Consultație: examenul clinic include controlul mișcărilor de rotație și de ridicare a umărului, iar anamneza – analiza istoricului medical și a circumstanțelor simptomelor inițiale și a celor recidivante;
  • Radiografie de umăr, de față și de profil: identifică poziționarea capului humeral;
  • Examinare RMN de umăr (imagistică prin rezonanță magnetică): clarifică detaliile diagnosticului;
  • CT de umăr: pentru examinarea fracturilor capului humeral.

Tratamentele pentru luxații recidivante de umăr

Prima intervenție în tratamentele pentru luxații recidivante de umăr este reducerea urgentă a luxației și imobilizarea articulației umărului în orteză (aparat ortopedic de susținere) vreme de 3 săptămâni. Recâștigarea mobilității umărului cu ajutorul tratamentului conservator (nechirurgical) se va realiza prin programe terapeutice de kinetoterapie (terapia prin mișcare) și programe de recuperare cu fizioterapie.

Tratamentele pentru luxații recidivante de umăr abordează controlul durerii cu tratament medicamentos cu antiinflamatoare și antialgice (pentru reducerea durerii).

Tratamentul chirurgical artroscopic pentru luxații recidivante de umăr

Tratamentul chirurgical pentru luxații recidivante de umăr este recomandat în situația în care metodele tratamentului conservator – cu medicație antialgică și antiinflamatoare, reducerea (repoziționarea) urgentă a luxației, imobilizarea articulației umărului în bandaj Dessault/orteză/ghips, urmarea programelor de recuperare cu fizioterapie și kinetoterapie, nu au dus la ameliorarea simptomelor de umăr dureros și instabil.

Foarte important, chiar primul pas de reducere ortopedică de urgență a luxației, prin care se repoziționează articulația dislocată a umărului, poate necesita tratament chirurgical. Se optează prioritar pentru reducerea ortopedică închisă, prin tehnica artroscopică, ca metodă chirurgicală minim invazivă și de precizie maximă. Însă, complexitatea unor cazuri poate impune necesitatea reducerii ortopedice deschise.

Artroscopia umărului este recomandată tinerilor și sportivilor ca metodă optimă de tratament pentru luxațiile recidivante de umăr, datorită avantajelor preciziei de investigare eficientă, diagnosticare sigură și tratare corectă a leziunilor.

Tratamentul chirurgical artroscopic pentru luxații recidivante de umăr este o tehnică chirurgicală minuțioasă, care oferă cele mai mici detalii ale câmpului operator, care sunt proiectate în timp real pe un monitor. Artroscopia umărului efectuează corecțiile chirurgicale de reconstrucție a ligamentelor lezate prin incizii foarte mici, de doar câțiva milimetri, cu instrumente chirurgicale specifice și miniaturale.

Recuperarea postoperatorie

Timpul de recuperare postoperatorie după intervenția chirurgicală artroscopică pentru luxații recidivante de umăr este considerabil redus față de cel al operației deschise și depinde de complexitatea leziunii reparate, de starea generală de sănătate a pacientului, de vârsta și de condiția fizică a acestuia. Pacientul va respecta protocolul de recuperare postoperatorie cu exerciții fizice de kinetoterapie și programe de fizioterapie.

Luxația de umăr trebuie tratată întotdeauna ca o urgență medicală, pentru evitarea complicațiilor majore ulterioare, evitarea recidivei luxațiilor și conservarea stabilității umărului, dar și pentru controlul durerii.

DR. HORATIU BADIU

Servicii

leziuni ligament incrucisat
icon med check

Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat

ruptura menisc
icon med check

Chirurgia meniscului prin sutură sau remodelare

leziuni cartilaj articular
icon med check

Chirurgia cartilajului articular

instabilitate multiligament
icon med check

Reconstrucții multiple ligamentare pentru instabilități articulare

Artroscopie umar
icon med check

Artroscopia umărului

luxatii recidivante umar
icon med check

Luxații recidivante

reinsertie coafa rotatorie
icon med check

Reinserții de coafă rotatorie

capsulita retractila
icon med check

Eliberare capsulită retractilă

Decompresie subacromială
icon med check

Decompresie subacromială

Artroscopia gleznei
icon med check

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară

Artroscopie genunchi
icon med check

Artroplastii de șold și genunchi

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)
icon med check

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)

Call Now Button