Servicii

Eliberare capsulită retractilă (umărul înghețat)

Tratamentele de eliberare capsulită retractilă a umărului realizeaza mobilitatea și stabilitatea funcțională a acestuia – în urma leziunii capsulei articulare, care determină rigiditatea dureroasă a umărului și limitarea amplitudinilor mișcărilor brațelor. Intervenția artroscopică de eliberare capsulită retractilă, numită capsulotomie, este o metodă chirurgicală minim invazivă de redobandire a mobilitatii articulare.

Tratamentele pentru capsulită retractilă includ metode conservative (nechirurgicale) și chirurgicale, în funcție de stadiul afecțiunii și de tabloul clinic al pacientului.  

Dr. Horatiu Badiu

Capsulita retractilă sau adezivă

Capsulita retractilă / adezivă, cunoscută și sub denumirea de ”umăr înghețat”, este o afecțiune dureroasă care implica rigiditate articulară a umărului. Capsulita retractilă este cauzată de lezarea capsulei articulației glenohumerale, inițial prin inflamația acesteia (sinovita), iar ulterior prin retractare (contractura capsulară) și îngroșare graduală.

Capsulita retractilă adezivă este o afecțiune întâlnită în special la pacienții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, la care țesutul conjunctiv al capsulei articulației glenohumerale a umărului se contractă și se cicatrizează, provocând dureri și diminuarea mobilitatii umărului. Capsula articulației glenohumerale îmbracă articulația umărului formată din capul humeral și cavitatea glenoidă, în care acesta este centrat și fixat.

capsulita retractila

Cauzele principale pentru capsulită retractilă

Cauzele principale pentru capsulită retractilă sunt corelate cu următorii factori de risc:

  • Traumatisme directe ale umărului;
  • Post-intervenții chirurgicale la nivelul umărului;
  • Imobilizarea îndelungată a articulației glenohumerale;
  • Complicație a unei afecțiuni anterioare a umărului;
  • Tulburări autoimune cauzate de gena HLA B27;
  • Predispoziție genetică (antecedente familiale);
  • Afecțiuni endocrine și tiroidiene, diabet de tip I și II;
  • Boală coronariană, cerebrovasculară, Parkinson sau Dupuytren;
  • Frecvență crescută pentru vârsta între 40 și 60 de ani;
  • Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații.

Care sunt simptomele pentru capsulita retractilă?

Capsulita retractilă manifestă un umăr dureros și rigid, datorat fibrozei capsulei articulației glenohumerale ce duce mai întâi la dureri – în majoritatea cazurilor, iar ulterior la limitarea mișcărilor umărului. Capsulita retractilă prezintă următoarea simptomatologie:

  • Dureri de umăr minore, în special în timpul somnului, pe parcursul nopții;
  • Dureri de umăr persistente la nivelul umărului și al brațului superior;
  • Limitarea mișcărilor brațului, începând cu rotația externă din articulație;
  • Rigiditatea persistentă e umărului, cu dureri la mișcări ale brațului;
  • Reducerea durerii și îmbunătățirea treptată a mobilității umărului.

Stadiile capsulitei retractile (umăr înghețat)

După cum am enumerat mai sus, simptomele capsulitei retractile sunt etapizate în mai multe stadii: stadiul I – inflamația capsulei articulației glenohumerale, ce manifestă dureri minore de umăr, stadiul II (stadiul dureros, 2-3 luni) – apariția rigidității umărului și a durerii intense persistente, cu scăderea progresivă a mobilității, stadiul III (stadiul înghețat, 4-6 luni) – rigiditate persistentă cu scăderea durerii și stadiul IV (stadiul de dezghețare, 12-24 luni) – durere minimă și redobândirea lentă a mobilității umărului.

Deși eliberarea capsulitei retractile se poate produce spontan, fără justificarea unui tratament medical, acest proces de boală autolimitativă (care se vindecă fără tratament) poate dura de la 1 an până la 3 ani. Un consult ortopedic va diagnostica corect durerea de umăr, propunând planul de tratament minim invaziv.

Investigații și diagnostic capsulita retractilă

Diagnosticul capsulitei retractile implică investigații clinice și paraclinice (imagistice) – de excludere:

  • Consultație: examenul clinic include controlul mișcărilor brațelor și anamneza (analiza istoricului medical și circumstanțele apariției simptomelor) pentru un diagnostic de excludere – cauzele apariției capsulitei retractile nefiind întotdeauna detectabile, iar rigiditatea umărului putându-se datora altor afecțiuni asociate, ca de exemplu artroza glenohumerală sau consolidarea incorectă a fracturilor;
  • Radiografie de umăr: nu diagnostichează capsulita retractilă, dar identifică alte afecțiuni asociate;
  • Examinare RMN de umăr (imagistică prin rezonanță magnetică) și RMN de coloană cervicală: clarifică diagnosticul capsulitei retractile prin detaliile caracteristicilor structurilor anatomice;
  • Ecografie de umăr: examinare cu ultrasunete.

Tratament eliberare capsulită retractilă (umăr înghețat)

Opțiunile de tratament eliberare capsulită retractilă (umăr înghețat) sunt individualizate pe fiecare pacient și se limitează în prima fază la controlul (reducerea) durerii și la recâștigarea mobilității umărului, printr-o abordare terapeutică de tip conservator (nechirurgicală):

  • Recuperare medicală prin programe terapeutice personalizate de kinetoterapie intensivă (gimnastica medicala), cu exerciții specifice pentru ameliorarea durerii, mobilizarea umărului și tonifierea musculaturii;
  • Programe de recuperare zilnică cu fizioterapie: ultrasunete, electroterapie, crioterapie, terapia TECAR, hidroterapie, terapie laser, masaje terapeutice etc;
  • Tratament medicamentos: antialgic – pentru calmarea durerii, antiinflamatoare nesteroidiene (nu măresc mobilitatea umărului, dar reduc durerea) și injecții cu corticosteroizi intraarticulari.

Tratamentul chirurgical – Capsulită retractilă adezivă

Tratamentul chirurgical al capsulitei retractile adezive este recomandat în situația în care:

  • metodele tratamentului conservator cu fizioterapie consecventă și tratament medicamentos nu au dus la ameliorarea simptomelor – prin scăderea durerii de umăr și creșterea mobilității articulare;
  • simptomele persistente de durere și rigiditate a umărului, rezistente la tratamentul conservator, împiedică desfășurarea de activități esențiale în viața socială și profesională a pacientului.

Metodele tratamentului chirurgical

Metodele tratamentului chirurgical pentru capsulită retractilă adezivă vizează eliberarea capsulei articulației glenohumerale. Cele mai frecvente metode aplicate sunt:

Manipularea sub anestezie (MUA)

Manipularea articulației umărului (MUA) sub anestezie are ca scop mobilizarea forțată și agresivă a acesteia, prin distrugerea aderențelor capsulare și întinderea capsulei contractate. Procedura nu este lipsită de riscuri, putând determina ruptură capsulară, fractura humerusului, sângerări intraarticulare sau alte leziuni ale articulației. Comparativ cu eficiența tratamentului nechirurgical, MUA este contestabilă din cauza rezultatelor precare și a posibilelor complicații, în special la pacienții care prezintă factori de risc semnificativi.

– Capsulotomia artroscopică

Capsulotomia artroscopică este o metodă chirurgicală minim invazivă și de mare precizie, prin care se vizualizează direct în interiorul articulației, cu ajutorul artroscopului, un instrument medical care funcționează ca și cameră optică (video) în miniatură. Acesta permite un diagnostic exact și un câmp operatoriu observat în cele mai mici detalii vizuale, proiectate pe un monitor. Corecția chirurgicală se efectuează prin alte incizii de doar câțiva milimetri, cu instrumente chirurgicale miniaturale și specifice.

Eliberarea capsulară a “umărului înghețat”, rigid și dureros, prin capsulotomie artroscopică se realizează prin tăierea porțiunilor îngroșate și cicatrizate ale capsulei articulare.

Recuperarea postoperatorie

Programul de reabilitarea incepe din ziua operatiei prin kinetoterapie,iar timpul de recuperare postoperatorie depinde de starea generală de sănătate a pacientului (asocierea cu anumite boli îngreunează vindecarea), de vârstă (vulnerabilă între 40-60 de ani) și în funcție de gen (femeile se recuperează mai greu decât bărbații). Pentru controlul durerii va fi prescris un tratament medicamentos, iar ulterior vor fi recomandate programe de fizioterapie.

Prima soluție rămâne abordarea convențională (nechirurgicală) de terapie eficientă a capsulitei retractile a umărului, care funcționează ulterior și ca metodă de prevenție. În baza unui diagnostic timpuriu corect, metodele de tratament au ca scop diminuarea durerii de umăr și redarea mobilității membrului superior afectat.

Consultul ortopedic este recomandat în cazul durerilor persistente de umăr, în special la apariția rigidității.

DR. HORATIU BADIU

Servicii

leziuni ligament incrucisat
icon med check

Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat

ruptura menisc
icon med check

Chirurgia meniscului prin sutură sau remodelare

leziuni cartilaj articular
icon med check

Chirurgia cartilajului articular

instabilitate multiligament
icon med check

Reconstrucții multiple ligamentare pentru instabilități articulare

Artroscopie umar
icon med check

Artroscopia umărului

luxatii recidivante umar
icon med check

Luxații recidivante

reinsertie coafa rotatorie
icon med check

Reinserții de coafă rotatorie

capsulita retractila
icon med check

Eliberare capsulită retractilă

Decompresie subacromială
icon med check

Decompresie subacromială

Artroscopia gleznei
icon med check

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară

Artroscopie genunchi
icon med check

Artroplastii de șold și genunchi

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)
icon med check

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)

Call Now Button