Servicii

Reinserții de coafă rotatorie

Chirurgia articulației umărului pentru leziunile de coafă rotatorie constă în reinserția oricărui tendon lezat cu ajutorul artroscopiei, o procedură chirurgicală de reparare, minim invazivă și cu recuperare rapidă. Reinserțiile de coafă rotatorie redau umărului stabilitatea și mobilitatea, fără durere.

Dr. Horatiu Badiu

Leziunea de coafă rotatorie

Leziunea de coafă rotatorie reprezintă o afecțiune comună de ruptură a tendoanelor unuia dintre cei 4 mușchi rotatori de la nivelul umărului: supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic. Leziunea coafei mușchilor rotatori poate implica o ruptură parțială sau completă și este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de la nivelul umărului, cu precădere a mușchiului supraspinos. Tratamentul leziunii de coafă rotatorie este de natură chirurgicală și constă în reinserția tendonului lezat.

reinsertie coafa rotatorie

Ce este coafa rotatorie – Structură și localizare

Coafa rotatorie face parte din structura umărului și este formată din cei 4 mușchi (supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic) și tendoanele lor, cu rol în asigurarea mobilității și stabilității umărului. Cei 4 mușchi își au originea pe scapulă (omoplat) și sunt inserați pe humerus (osul superior al brațului). Omoplatul, humerusul și clavicula sunt cele 3 oase ale umărului. Coafa rotatorie ține capul humerusului centrat și atașat de trunchi, fixat în articulație pentru a susține rotația brațului cu mișcări ample și complexe.

Cauzele principale pentru leziunile de coafă rotatorie

Leziunile de coafă rotatorie pot interveni pe fond traumatic, în urma unei fracturi sau a unei luxații, de obicei prin cădere pe umăr sau pe cot – cu traumatisme directe severe, parțiale sau totale. Însă, de cele mai multe ori, ruptura de coafă rotatorie se datorează suprasolicitării musculare pe parcursul a mai multor ani, înaintarea în vârstă reprezentând astfel un factor de risc, cu frecvență crescută chiar de la 40 de ani.

Persoanele vârstnice sunt expuse leziunilor de coafă rotatorie – cel mai adesea în lipsa unui traumatism puternic, datorită uzurii fizice cronice, afecțiunilor degenerative sau din cauza sindromului de impingement subacromial (prin frecarea și apăsarea coafei rotatorii de marginea anterioara si laterala a acromionului). Tinerii și adulții au ca risc – mișcările repetitive ale umărului în unghi de peste 90 de grade deasupra capului.

Astfel, activitățile sportive care implică acțiuni repetate deasupra capului, fie că e vorba de sporturi recreative sau de performață – ca baschetul, tenisul sau handbalul, cresc riscul accidentărilor de coafă rotatorie. Articulația umărului este cea mai mobilă articulație a corpului, însă suprasolicitarea brațelor deasupra capului poate cauza o leziune de coafă rotatorie, la orice vârstă.

Care sunt simptomele pentru leziunea de coafă rotatorie?

Primele simptome la producerea leziunii de coafă rotatorie apar când pacientul manifestă dureri acute ale umărului și are dificultăți în ridicarea brațului. Leziunea poate apărea brusc pe fondul unui traumatism sever (însoțită cel mai adesea de un trosnet) sau treptat, în cazul uzurii (datorate vârstei sau suprasolicitării musculare). Ruptura manifestă următoarea simptomatologie:

  • Durere acută la ridicarea brațului și slăbiciune musculară;
  • Durere la coborârea brațului, din ridicare maximă de 180 de grade;
  • Durere și impotență funcțională la rotația brațului;
  • Durere permanentă în repaus, în special noaptea;
  • Apariția senzațiilor auditive sau palpatorii de crepitație;
  • Limitarea amplitudinilor mișcărilor la nivelul brațului.

Este recomandabil ca în momentul apariției durerii, slăbiciunii sau a limitării mișcărilor brațelor să te prezinți la un consult ortopedic. Durerea resimțită la nivelul umărului poate evolua în timp pe măsura activităților, complicând leziunile ksuferite și afectând celelalte elemente intraarticulare.

Investigații și diagnostic leziune de coafă rotatorie

Diagnosticul leziunii de coafă rotatorie implică investigații clinice și paraclinice (imagistice):

  • Consultație: examenul clinic include – controlul celor 4 mușchi rotatori prin teste specifice, efectuarea unor mișcări ale brațelor pentru a verifica mobilitatea, forța și rezistența la durere, plus anamneza (documentarea datelor privind istoricul medical al pacientului și apariția simptomelor leziunii);
  • Radiografie de umăr: nu diagnostichează coafa rotatorie, dar distinge alte afecțiuni asociate;
  • Examinare RMN de umăr (imagistică prin rezonanță magnetică): clarifică diagnosticul leziunii de coafă rotatorie prin identificarea detaliată a caracteristicilor;
  • Ecografie de umăr: examinare cu ultrasunete.

Tratamentul coafei rotatorilor

Opțiunile de tratament ale leziunii coafei rotatorilor depind de gravitatea traumatismului, precum și de profilul medical al pacientului și se pot încadra într-un tratament conservator sau tratament chirurgical.

Tratamentul conservator este recomandat cu precădere persoanelor vârstnice și/sau sedentare.

Un tratament conservator (nechirugical) poate ameliora simptomatologia prin – purtarea unui bandaj sau a unei orteze (aparat ortopedic care stabilizează și susține articulația), repaus din orice activitate care solicită zona articulației și evitarea mișcărilor deasupra capului, aplicarea de gheață câte 15-20 de minute la fiecare 2 ore, protejând pielea, tratament medicamentos (antialgic – pentru calmarea durerii, antiinflamator, injecții cu corticosteroizi  sau PRP – infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite).

În completare, pot fi recomandate masaje terapeutice, exerciții specifice de kinetoterapie pentru ameliorarea durerii și tonifierea musculaturii, precum și programe de recuperare cu fizioterapie (ultrasunete, crioterapie, electroterapie, terapie laser, etc.)

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical al coafei rotatorilor este recomandat în situația în care:

  • metodele tratamentului conservator au eșuat în ameliorarea simptomelor;
  • leziunea afectează brațul dominant, indispensabil în activități esențiale pentru pacient;
  • pacienții sunt tineri, activi sau/și sportivi de performanță;
  • leziunile sunt recente și de dimensiuni mari
  • leziunile sunt acute, iar durerea este intensă.

Metodele tratamentului chirurgical

Tratamentul chirurgical al leziunilor de coafă rotatorie oferă rezultate optime prin procedurile artroscopice. Acestea sunt tehnici chirurgicale minim invazive de mare precizie, care permit vizualizarea directă în interiorul articulației, printr-un instrument medical numit artroscop, utilizat ca o cameră video în miniatură. Intervenția chirurgicală se efectuează prin alte incizii minime, cu instrumente specifice.

Alegerea metodei de tratament chirurgical depinde de severitatea leziunii, cât și de profilul medical al pacientului. Opțiunile chirurgicale variază de la sutura transosoasă sau reinserția tendonului cu ancore de sutură, până la chirurgia deschisă – în cazul cazurilor complexe cu rupturi mari, ce necesită transfer de tendoane sau artroplastie de umăr (înlocuirea articulației umărului cu un implant protetic).

Reinserțiile de coafă rotatorie

Reinserțiile de coafă rotatorie se realizeaza prin folosirea unor ancore de sutură intraosoase, sub anestezie loco-regională (ALR) sau generală. Astfel, cu ajutorul artroscopului se inspectează atent integritatea cavității articulare, urmărindu-se viabilitatea tendonului rupt pentru reinserția acestuia în poziția de unde s-a desprins. Se realizează reinserția tendonului utilizând de regulă una sau mai multe ancore.

Recuperarea coafei rotatorilor

Repararea și vindecarea coafei lezate prin tratament chirurgical urmăresc obținerea unor rezultate funcționale de creștere a forței musculare și a amplitudinilor mișcărilor articulației umărului, odată cu dispariția durerii. Timpul de recuperare și vindecarea depind de vârsta pacientului și de starea generală de sănătate a acestuia, precum și de dimensiunea, de severitatea și de vechimea rupturii coafei rotatorilor.

Recuperarea după intervenția chirurgicală implică purtarea unei orteze umar pentru 3-4 săptămâni. Pentru controlul durerii, pacientului îi va fi prescris un tratament medicamentos. Ulterior, îi vor fi recomandate anumite exerciții fizice specifice sub îndrumarea unui kinetoterapeut și programe de fizioterapie postoperatorie, indispensabile și în cazul terapiilor tratamentului nechirurgical.

DR. HORATIU BADIU

Servicii

leziuni ligament incrucisat
icon med check

Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat

ruptura menisc
icon med check

Chirurgia meniscului prin sutură sau remodelare

leziuni cartilaj articular
icon med check

Chirurgia cartilajului articular

instabilitate multiligament
icon med check

Reconstrucții multiple ligamentare pentru instabilități articulare

Artroscopie umar
icon med check

Artroscopia umărului

luxatii recidivante umar
icon med check

Luxații recidivante

reinsertie coafa rotatorie
icon med check

Reinserții de coafă rotatorie

capsulita retractila
icon med check

Eliberare capsulită retractilă

Decompresie subacromială
icon med check

Decompresie subacromială

Artroscopia gleznei
icon med check

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară

Artroscopie genunchi
icon med check

Artroplastii de șold și genunchi

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)
icon med check

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)

Call Now Button