Servicii

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară reprezintă noul standard de procedură chirurgicală închisă minim invazivă pentru tratarea eficientă a sindromului de conflict tibio-talar. Artroscopia gleznei este cea mai indicată tehnică de examinare, diagnosticare și tratament pentru decompresia tibio-talară, oferind o precizie maximă și o recuperare postoperatorie rapidă de doar 2-3 săptămâni.

Dr. Horatiu Badiu

Ce este artroscopia gleznei?

Artroscopia gleznei este o tehnică chirurgicală minim invazivă de reparare a afecțiunilor gleznei, pentru o serie de patologii articulare cauzate de inflamații, infecții, artroză sau de traumatisme directe, care duc la leziuni de ligamente și de cartilaj, precum și la apariția unor corpi liberi intraarticulari (bucăți de țesut care se mișcă liber în interiorul articulației). Artroscopia gleznei oferă cele mai satisfăcătoare rezultate.

Comparativ cu rezultatele procedurii chirurgicale deschise, artroscopia gleznei este o intervenție chirurgicală precisă și minim invazivă – de explorare și de terapie, realizată prin incizii foarte mici, care duc la o recuperare mai rapidă, fără urme vizibile și cu rezultate performante – în special pentru tineri, sportivi și persoanele active.

Artroscopia gleznei

Când se recomandă artroscopia gleznei?

Artroscopia gleznei necesită un set de investigații clinice și paraclinice (imagistice) pentru evidențierea caracteristicilor leziunii articulare, după cum urmează:

  • Consultație: examenul clinic pentru evaluarea articulației și anamneza (analiza istoricului medical al pacientului și a simptomelor);
  • Radiografie de gleznă;
  • Examinare RMN de gleznă (imagistică prin rezonanță magnetică).

Afecțiuni tratate artroscopic

Artroscopia gleznei este utilizată în explorarea, diagnosticarea și terapia (tratamentul) afecțiunilor articulare ale gleznei, printre cele mai frecvente leziuni clasificându-se:

  • Leziunile ligamentare;
  • Leziunile de cartilaj;
  • Artroza gleznei;
  • Sinovita (inflamația) gleznei;
  • Corpii liberi intraarticulari;
  • Impingement-ul la nivelul gleznei.

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară

Impingement-ul (conflictul) la nivelul gleznei poate apărea anterior sau posterior, cauzând durere și limitarea mobilității articulației, până la blocaj. Impingement-ul articular anterior al gleznei este asociat leziunilor entorselor, prin osteofite și ligamente cicatrizate prinse între tibie și astragal.

Impingement-ul talar posterior al gleznei se face în timpul flexiei plantare, când osul trigonum (fragment posterior al talusului) este prins între tibie și calcaneu, împreună cu țesuturile adiacente. Conflictul limitează flexia și produce durere posterioară de gleznă. Tratamentul artroscopic presupune debridarea articulară, respectiv înlăturarea aderențelor articulare – țesuturi, osteofite (proeminențe osoase) sau fragmente osoase.

Când este necesară artroscopia gleznei?

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară este indicată în special sportivilor și dansatorilor, care sunt predispuși la impingement-ul tibio-talar, datorită frecvenței crescute a flexiilor plantare si dorsale ale gleznei. Netratat corespunzător, sindromul de conflict tibio-talar poate evolua spre artroza gleznei, astfel încât se vor impune măsurile terapeutice necesare de rezecție a aderențelor articulare – pentru eliberarea articulației.

Tratamentul conservator (nechirurgical) cu imobilizarea gleznei vreme de 4 săptămâni și/sau infiltrațiile intra-articulare nu va debloca mișcarea de flexie a piciorului, ci doar va ameliora inflamațiile locale. Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară va elibera flexia amplă a piciorului și va ameliora durerea, sub anestezie regională sau totală,

Recuperarea postoperatorie

Recuperarea postoperatorie după artroscopia de gleznă depinde de caracteristicile afecțiunii tratate și de profilul medical al pacientului, fiind o intervenție chirurgicală minim traumatică pentru organism. Tratamentul de recuperare poate include imobilizarea gleznei o perioadă scurtă de timp și purtarea de cârje, pentru susținerea articulației. Pacientul va urma anumite programe de fiziokinetoterapie, cu reluarea activităților fizice ușoare după doar 3-4 săptămâni.

Funcționalitatea optimă a gleznei implică diagnosticarea și intervenția terapeutică precoce pentru orice afecțiune articulară. Obiectivul este menținerea mobilității piciorului, fără dureri și fără complicații ulterioare.

DR. HORATIU BADIU

Servicii

leziuni ligament incrucisat
icon med check

Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat

ruptura menisc
icon med check

Chirurgia meniscului prin sutură sau remodelare

leziuni cartilaj articular
icon med check

Chirurgia cartilajului articular

instabilitate multiligament
icon med check

Reconstrucții multiple ligamentare pentru instabilități articulare

Artroscopie umar
icon med check

Artroscopia umărului

luxatii recidivante umar
icon med check

Luxații recidivante

reinsertie coafa rotatorie
icon med check

Reinserții de coafă rotatorie

capsulita retractila
icon med check

Eliberare capsulită retractilă

Decompresie subacromială
icon med check

Decompresie subacromială

Artroscopia gleznei
icon med check

Artroscopia gleznei pentru decompresie tibio-talară

Artroscopie genunchi
icon med check

Artroplastii de șold și genunchi

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)
icon med check

Chirurgia antepiciorului, hallux valgus (monturi)

Call Now Button